Elev, voksen, computer

AMU

Her på siden finder du centrale vejledninger og henvisninger, der handler om AMU og VEU. Hvis du har spørgsmål til regler og rammer på området, så hiv gerne fat i Katrine Laubjerg, rådgivningskonsulent i DEG.

​AMUkvalitet

AMUkvalitet (tidligere VisKvalitet) er et obligatorisk evalueringsværktøj, hvor deltagere i AMU kan vurdere kursets udbytte, lærings præsentation samt undervisningens form og indhold. Værktøjet kan af udbyderne bruges i kvalitetsarbejdet og er offentlig tilgængelige for alle. AMUkvalitet drives og udvikles af Styrelsen for It og Læring.

AMU-audit netværk

AMU audit er et kvalitets- og kontrolnetværk for alle udbydere af AMU. Netværket afholder 1-2 årlige konferencer med henblik på at udveksle viden og erfaringer vedrørende tilsyns- og kvalitetsopgaven i AMU. Du kan læse mere om, hvad AMU-audit er her:

Audit-netværket har udviklet en række tjeklister til brug for udbydernes interne og eksterne audit:

Tjeklister

Code of Conduct for AMU

Lederforeningerne og bestyrelsesforeningerne i Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier og Danske SOSU-skoler har udarbejdet dette Code of Conduct (CoC) for AMU for at sikre et godt og tillidsskabende samarbejde efter gældende lovgivning alle udbydere imellem. Denne Code of Conduct er et sæt fælles spilleregler, der bygger på gældende lovgrundlag om udbud af voksen- og efteruddannelse og nultolerancepolitikken. Lederforeningerne opfordrer til, at udbud af AMU sker i samarbejde, dialog og åbenhed, hvilket alle udbydere af arbejdsmarkedsuddannelser bør respektere og agere i forhold til.

Efteruddannelsesudvalg

Der findes i alt 12 efteruddannelsesudvalg, som er nedsat af parterne og uddannelsesdækker alt AMU. Efteruddannelsesudvalgene har ansvaret for udvikling af uddannelser, undervisningsmaterialer og faglig efteruddannelses af undervisere i AMU. Efteruddannelsesudvalgene udvikler AMU ud fra behovsanalyser samt deres samarbejde med erhvervslivet og udbyderne. Her finder du direkte links til de 12 efteruddannelsesudvalgs hjemmesider:

Efteruddannelsesudvalg

Lokale Uddannelsesudvalg

Arbejdsmarkedets parter har det overordnede ansvar for udvikling og styring af erhvervs- og arbejdsmarkedsuddannelserne gennem de faglige udvalg og efteruddannelsesudvalg. De lokale uddannelsesudvalg rådgiver skolen om de forskellige erhvervs- og arbejdsmarkedsuddannelser f.eks. vedrørende nye tendenser samt behov på arbejdsmarkedet og er derfor et vigtigt bindeled mellem skole og erhvervsliv.

Det er skolen som nedsætter og betjener de lokale uddannelsesudvalg, som kan dække over én eller flere uddannelser (både erhvervs- og arbejdsmarkedsuddannelser). De lokale uddannelsesudvalg består af repræsentanter fra arbejdsmarkedets parter i lokalområdet.

Oversigt over aktuelle udbud

En aktuel oversigt over, hvilke udbydere, der har hvilke udbudsgodkendelser kan tilgås her.

Trepartsaftale om investeringer i VEU

Den 12. september 2023 indgik parterne en ny trepartsaftale, som skal sikre stabilitet og langsigtede investeringer i AMU-systemet. Med den nye trepartsaftale permanentgøres en række midlertidige initiativer fra den forrige trepartsaftale (2017), herunder prøvekrav i AMU samt varige takstforhøjelser og kvalitetspulje i AMU.

Børne- og Undervisningsministeriet har lavet en oversigt over aftalens centrale elementer, som du finder her. En række af aftalens initiativer vil af Børne- og Undervisningsministeriet i samarbejde med parterne og udbyderne blive endeligt fastlagt primo 2024, herunder puljen til servicekoncepter samt en ny AMU-udbudsmodel.

Hovedinitiativerne i aftalen er:

  1. Løft af basale færdigheder
  2. Kvalitet og forsyningssikkerhed i AMU samt øget brugervenlighed og vejledning i VEU
  3. National strategisk satsning på digital læring
  4. Styrkede muligheder for videregående VEU
  5. Afbureaukratisering og øget fleksibilitet

Den fulde aftaletekst finder du her.

Udbudsrunder i AMU

Udbudsrunder i AMU afholdes hvert femte år med mulighed for løbende godkendelse mellem udbudsrunderne, såfremt særlige omstændigheder er til stede. Næste udbudsrunde i AMU forventes at blive gennemført i 2026.

Udbudsgodkendelserne gives på baggrund af en række kriterier, herunder dokumentation af få aflysninger af AMU-kurser med tilmeldinger inden for den pågældende FKB, opsøgende arbejde, tilbud om forskellige servicekoncepter (fx full service), fleksible afholdelsesformer, investeringer i digital læring samt udbud inden for et beslægtet erhvervsuddannelsesområde eller lignende uddannelsestilbud. Yderlig information om AMU-udbudsrunder kan findes her.

Undervisningsmaterialer til AMU

Efteruddannelsesudvalgene har udviklet en lang række undervisningsmaterialer til brug for undervisning i AMU.  Alle materialer kan fremsøges og hentes fra herHar du spørgsmål til et specifikt materiale eller ønsker du at indgive et ønske om udvikling kan du henvende dig til det respektive efteruddannelsesudvalg.

Vil du opdateres på VEU-området?

Er du uddannelses- eller kursuschef på VEU-området, og kunne du tænke dig at modtage relevante nyheder, når VEU-udvalget har holdt møde, DEG holder konferencer eller andet? Så skriv til Katrine Laubjerg på kla@deg.dk, så kan vi sørge for, at du kommer med på listen

Kontakt

Katrine

Katrine Laubjerg

Konsulent - veu
27 62 01 91